Jani Latva-Nikkolan virkaanasettaminen
2.2.2025
Rakkaat seurakuntalaiset! Hyvä virkaan asetettava kirkkoherra Jani!
Tänään on meillä suuri juhlapäivä. Jani Latva-Nikkola asetetaan kirkkoherran virkaan. Noin 140 vuotta sitten (1886) Karl Leidenius asetettiin ensimmäisenä itsenäisen Kurikan seurakunnan kirkkoherraksi. Sen jälkeen moni on hoitanut vuorollaan tätä tehtävää. Sinä olet nyt yhdeksäs tämän viran hoitaja. Edellisen kerran tällaista juhlaa vietettiin seurakunnassa vuosituhannen alussa, noin 22 vuotta sitten, kun Heikki Sariola aloitti tehtävässä. Varmasti osa teistä oli silloinkin mukana juhlassa.
Kirkkoherrana sinun tehtäväsi on johtaa seurakunnan toimintaa, toimia esihenkilönä ja kirkkoneuvoston puheenjohtajana ja samalla seurakunnan kasvoina ulospäin. Kirkkoherran on siis oltava hengellinen paimen ja hallinnollinen johtaja yhtä aikaa.
Tähän tärkeään tehtävään on seurakunta sinut, Jani, kutsunut ja valinnut. Saat tehdä työtä synnyinseurakunnassa, jossa olet nyt pitkään jälleen asunutkin perheesi kanssa. Seutu on siis tuttua ja monet työntekijätkin ennestään tuttuja sekä moni seurakuntalainen. Tästä tilanteesta on hyvä aloittaa työt. Olet ehtinyt tehdä papin töitä jo viidettätoista vuotta ja puolet siitä myös kirkkoherran tehtäviä. Seurakunta saa sinusta kokeneen paimenen, jolla on vielä paljon työvuosia edessä.
Kurikan seurakuntaan on menneinä vuosina liitetty Jurvan ja Jalasjärven seurakunnat. Laaja alue vaatii erityistä huomiota johtamisessa, että seurakuntalaiset ja heidän tarpeensa tulevat tasapuolisesti huomioitua ja työntekijöiden työoloista ja jaksamisesta pidetään huolta. Täälläkin on, kuten niin monessa seurakunnassa, omat haasteensa muun muassa kiinteistöjen kanssa. Mutta kokonaisuudessaan saat hoitoosi hyvin hoidetun ja johdetun seurakunnan.
Apostolien teoissa sanotaan: ”Pitäkää huoli itsestänne ja koko laumasta, jonka kaitsijoiksi Pyhä Henki on teidät pannut; huolehtikaa seurakunnasta, jonka Herra omalla verellään on itselleen lunastanut” (Ap. t. 20:28). Me uskomme, että Jumala johtaa kirkkoaan ja seurakuntaansa. Sinut Pyhä Henki on asettanut tähän tehtävään. Kun kohta polvistut alttarin äärelle, pyydämme, että Pyhä Henki antaa sinulle tarvittavat lahjat, viisauden ja taidon tämän tehtävän hoitamiseen. Paimenen tehtävä on pitää huolta itsestään ja koko laumasta. Koko lauma tarkoittaa niitä lampaita, jotka tulevat tänne yhteisen pöydän ääreen, mutta niitäkin lampaita, jotka ovat kenties joutuneet muusta laumasta erilleen ja kadottaneet reitin yhteiseen messuun. Se tarkoittaa niitäkin, jotka eivät pääse tai jaksa tulla tänne kirkkoon tai niitä, joille tämä reitti ei ole koskaan tullut tutuksi. Työ on siksi myös etsimistä ja palvelemista, vaivannäköä ja rukousta. Mutta et tee sitä työtä yksin, vaan suuren ja osaavan työtovereiden joukon ja luottamushenkilöiden ja monien seurakuntalaistenkin kanssa. Myös tuomiokapituli henkilöstöineen on tukenasi.
Mutta tuossa kohdassa kehotettiin pitämään huolta myös itsestä. Kirkkoherran työ on monipuolista ja mielenkiintoista, mutta myös mukaansa tempaavaa ja aikaa ja voimia vievää. Välillä eteen tulee vaikeita asioita henkilöstöön tai hallintoon liittyen. Siksi on tärkeä pitää huolta myös itsestään, vapaapäivistä ja lomista, harrastuksista ja perheestä ja muista ihmissuhteista. Hyvä on myös apostoli Paavalin ohje nuorelle työtoverille Timoteukselle: ”Valvo itseäsi ja opetustasi, pidä kiinni näistä ohjeista! Silloin pelastat sekä itsesi että ne, jotka kuulevat sinua” (1 Tim 4:16). Myös oma sielu tarvitsee ravintoa ja hoitoa Jumalan sanan äärellä.
Seurakunnalle puolestaan kuuluu kehotus: ”Ottakaa hänet rakkaasti vastaan, tukekaa häntä hänen työssään ja kantakaa häntä rukouksissanne Jumalan eteen”. Olette tehneet hyvän valinnan ja saaneet innokkaan ja kokeneen kirkkoherran, jota on helppo lähestyä. Hän sitoutuu palvelemaan teitä ja jakamaan kanssanne iloja ja suruja ja tarjoamaan teille elämän leipää. Muistakaa te häntä rukouksissanne ja tukekaa eri tavoin, että hän jaksaa hoitaa tehtäväänsä. Näin saatte hänestä pitkäaikaisen paimenen seurakuntaanne.
Kynttilänpäivän tekstissäkin puhutaan palvelutehtävästä: ”Kun meillä Jumalan armosta on tällainen palveluvirka, me emme lannistu. Olemme hylänneet kaiken salakähmäisen, emme toimi petollisesti emmekä vääristele Jumalan sanaa, vaan tuomme esiin totuuden”. Se totuus on ennen kaikkea Herramme Kristus, josta epistola jatkaa näin: ”Emmehän me julista sanomaa itsestämme vaan Jeesuksesta Kristuksesta: Jeesus on Herra, ja hän on lähettänyt meidät palvelemaan teitä. Jumala, joka sanoi: ”Tulkoon pimeyteen valo”, valaisi itse meidän sydämemme. Näin Jumalan kirkkaus, joka säteilee Kristuksen kasvoilta, opitaan tuntemaan, ja se levittää valoaan”. (2 Kor 3 ja 4) Tähän valoon viittaa kynttilänpäivä ja alttarillakin loistavat kynttilät. Jeesus sanoi: ”Minä olen maailman valo”.
Rakkaat kristityt. Jumala on asettanut erityisiä tehtäviä seurakunnan rakentumista varten. Kirkkoherran tehtävänä on johtaa seurakunnan hengellistä elämää ja toimintaa. Hän vastaa seurakunnassaan siitä, että Jumalan sanaa julistetaan ja opetetaan puhtaasti, että sakramentit hoidetaan oikein ja että seurakunnassa huolehditaan diakoniasta, lähetystehtävästä, sielunhoidosta ja kristillisestä kasvatuksesta. Kirkkoherran on pidettävä seurakunnan muiden työntekijöiden sekä luottamushenkilöiden kanssa huolta siitä, että kaikki tapahtuu hyvässä järjestyksessä ja Jumalan tahdon mukaan.
Tänään Jani Latva-Nikkola asetetaan tämän seurakunnan kirkkoherran virkaan. Se tapahtuu kättenpäällepanemisella ja rukouksella. Seurakunta on kutsunut hänet, ja tuomiokapituli on antanut hänelle valtakirjan tätä virkaa varten.
Pyydän nyt notaaria lukemaan valtakirjan.
Matti Salomäki